
ńska może zapewnić spadek wagi ciała pod warunkiem, że w menu nie przekracza się zalecanej liczby kalorii. Natomiast kuchnia wegańska stanowi pułapkę, bo może doprowadzić do zrzucenia kilogramów, lecz bardzo ogranicza ilość produktów żywnościowych w menu, co może wpłynąć na pogorszenie stanu zdrowia.
Wegetarianie zajadają się więc między innymi
Przepisy wegańskie oraz przepisy wegetariańskie w dużej mierze bazują na produktach roślinnych. Mąki, kasze, ryże, owoce, warzywa - to ich podstawa. A czym się różnią? Przede wszystkim podejściem do produktów odzwierzęcych, jak mleko, miód, czy jajka. Kuchnia wegańska w zupełności z nich rezygnuje. Wegetariańska natomiast z nich korzysta. Wegetarianie zajadają się więc między innymi w tradycyjnych naleśnikach, weganie już ich nie jedzą. Podobnie jest z tak popularną w Polsce jajecznicą, czy twarogami.
Na szczególną uwagę zasługują one w
Szparagi i pomidory to duet doskonały, który polecają liczne przepisy wegetariańskie, a nawet kuchnia wegańska. Na szczególną uwagę zasługują one w wersji upieczonej z odrobiną migdałów oraz oliwy z oliwek. Doskonale sprawdzają się one jako samodzielna przekąska, ale nie tylko. Przepisy wegańskie często łączą je na przykład z komosą ryżową, czy makaronem z soczewicy. Takie połączenie to rewelacyjny obiad, który jest nie tylko energetyczny i zdrowy, ale też smaczny. Warto więc od czasu do czasu po niego sięgnąć.